Millised kangad ei sobi lapse õrnale nahale?

Millised kangad ei sobi lapse õrnale nahale?

Uurisime vastust loodus- ja inimsõbralikke materjale kasutava lasterõivaste brändi EERIN loojalt Jette Heinlolt.

Mida peaks lasterõivaste materjalide puhul jälgima: millised materjalid on kindla peale keha- ja loodussõbralikud, missugustest võiks aga kaarega mööda minna?

Laste nahk, eriti vastsündinute oma, on väga õrn ja tundlik. Kõik, mis last ümbritseb ja mida laps seljas kannab, mõjutab otseselt tema enesetunnet ja tervist. Eelistama peaks looduslikke ja võimalusel orgaanilisi materjale, näiteks orgaanilist puuvilla, villa, siidi, siidivilla ning lina. Ümbritsetuna looduslikest materjalidest saad olla kindel, et lapse nahk hingab, ta enesetunne on hea ning meel rahulik ja rõõmus.
Samas, mitte igasugune puuvillast valmistatud rõivas ei tähenda automaatselt looduslikku ja ohtut toodet. Mul endal on kogemus, kui ostsin aastaid tagasi ühelt tuntud kaubamärgilt kaks bodi, mis olid pakitud suletud plastikust kotti. Koju jõudes avasin pakendi ja terve tuba oli tugevat kemikaali haisu täis! Ma ei ole enne ega pärast seda midagi niisugust kogenud. Tõenäoliselt oli tegu mõne tekstiili või rõiva lõppviimistluses kasutatava kemikaaliga.
Loomulikult puudus toodetel ka Ökotex Standard 100 märgis, mis reguleerib värvi ja muude kemikaalide lubatud osakaalu kangas. Tagastasin bodid koheselt kauplusesse, kust need ostnud olin!
Mida teadlikult vältida – polüestrit sisaldavaid tekke ja kombesid, akrüülist kampsuneid ja mütse. Polüester ning akrüül valmistatakse naftast ja on nö plastikule sarnased materjalid, mis ei hinga, ajavad higistama ja tekitavad allergiaid.
Jette_16
Lasterõivastelt võib sageli leida viiteid erinevatele öko-sertifikaatidele. Palun selgita, mida tähendab näiteks GOTS sertifikaat? Ja mis teeb orgaanilisest puuvillast orgaanilise?
GOTS (Global Organic Textile Standard) on rahvusvaheliselt tuntuim ja levinuim orgaanilise tekstiili tootjatele antav sertifikaat. GOTS sertifikaadi ja selle tingimused on välja töötanud rahvusvaheline töögrupp ja seda antakse nii orgaanilise puuvilla kasvatajatele kui ka kangast kuduvatele tööstustele.
Tööstuslik puuvillakasvatus on üks maailma suurimaid reostajaid. 25% kogu maailma putukatõrjevahenditest ja üle 10% taimekaitsevahenditest (sh herbitsiidid, insektitsiidid ja defoliandid) on kasutuses just seal.
Ühe T-särgi tootmiseks kasvatatava puuvilla jaoks kulub traditsioonilises puuvillatööstuses 150 g kemikaale (pestitsiite ja väetiseid). Märkimisväärne osa väetistest ja taimekaitsevahenditest jääb ka puuvillakiu sisse, jõudes edasi kangasse.
Tööstuslikul puuvillakasvatusel kasutatud kõrge kemikaalide hulk jõuab lõpuks ka lõpp-produkti ehk rõivasse, mis võib põhjustada erinevaid nahaärritusi ja allergiaid.
Mitte orgaanilisest puuvillast toode, mille kangakoostiseks on märgitud 100% puuvill, koosneb tegelikult 73% puuvillast – 27% sellest on erinevad kemikaalide jäägid, mida kanga tootmise erinevates etappides kasutatakse. Siinkohal ei tasu unustada, et vastsündinu nahk on mitmeid kordi õhem ja vastuvõtlikum kui täiskasvanu oma.
Orgaanilise puuvilla kasvatusel ei kasutata geneetiliselt muundatud seemet, kahjulikke putuka- ja umbrohumürke ning kunstväetiseid. GOTS sertifikaati omav kangas garanteerib, et ka kogu edasine tootmisprotsess – puuvillakiust kangani – on olnud keskkonda säästev: pinnasesse ja põhjavette ei satu keskkonda laastavaid kemikaale nagu tööstusliku puuvillakasvatuse puhul.
Samuti jääb mürgitamata kohalikus keskkonnas elav toiduahel, putukad ja linnud.
Keskkonna ja loodusega võrdväärselt oluline on ka puuvillatööstuses töötava inimese tervis ning õiglane palk. Tööstuslikus puuvillaskasvatuses on väga suurteks probleemideks lapstööjõud, tööstusega seotud inimeste halvad töö- ja elamistingimused, tervisekahjustused ning madal palk. GOTS sertifikaati omaval tööstusel kontrollitakse ka kõiki neid aspekte ning sertifikaat on nö garantiiks, et kogu tootmisahel vastab sotsiaalsetele normidele, võimaldab turvalist keskkonda ja õiglast palka.
Kanga kvaliteedilt on orgaaniline puuvill pehmem ja vastupidavam, samuti ei tekita see tugevaid nahaärritusi ja allergiaid. Ilma kahjulike kemikaalideta kasvatatud puuvillast tooted on ka kiiremini biolagunevad.
Orgaaniline puuvill on hea nii nahale kui ka südametunnistusele. Oma lapse tervema tuleviku nimel eelista alati orgaanilist puuvilla. EERIN teeb seda ja pakub ka teile!

Fotode autor Sigrid Viir

Comments (1)

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga